Jihomoravský · Kraj

Otevřené sklepy Pavlov

Dneska jsou to dva měsíce neaktivity na blogu? Velká chyba! Poslední měsíce byly ve znamení zkoušek, práce a spousty povinností, které jsme ovšem proložili dobrým jídlem a skvělým vínkem přímo v Pavlově – což je srdce vinařské oblasti.

Znáte ten pocit? Zase je pátek, a mám toho dost.. 

Hned na začátek upozorňuji na možnou opakující se chválu ohledně vína a vůbec na celý tenhle výlet. My jsme opravdu Moraváci se vším všudy, protože na odpočinek a odtrhnutí se od reality nám stačí víkend, víno, Pálava, auto a chleba se škvarkama. Chcete nás? 🙂

Když jsme tak seděli u první zastávky – což je Radniční vinárna přímo uprostřed Pavlova, vznikla myšlenka týkající se hodnocení jednotlivých sklípků. I když – hodnocení je trošku nadnesený význam, protože jsme si pokaždé dali jinou odrůdu, tudíž se nedá jednoznačně určit, které víno bylo nejlepší. A co si  budeme povídat, po 4 skleničce se nedá tak úplně říct že hodnotíme kvalitně s čistou hlavou.

Dnešní článek bych nazvala spíš reportem, takže pokud se chystáte do Pavlova, aspoň chytnete inspiraci, který sklípek určitě nevynechat.

Co se týče ubytování – je zde spousta apartmánů, hotelů anebo penzionů ve kterých se můžete ubytovat. Na letní měsíce doporučuji o rezervaci hooodně dopředu, protože sehnat volná místa pár dní před odjezdem bude problém. My jsme vyrazili do kempu Yacht Club Dyje, který se nachází přímo pod Pavlovem. Stačí nám sklopit sedačky a máme prostorný letiště, takže auto a dva lidé k tomu za 230,- . Navíc jsou tu čisté, voňavé sprchy a záchody, za které se už nic nepřiplácí.


Radniční vinárna

První zastávkou v pátek byla Radniční vinárna, ve které jsme si dali každý dcl bílého – bohužel si nevzpomenu jaká to byla odrůda, ale vím jistě, že bylo polosladké/sladké. Poté jsme si zašli dovnitř ještě na ochutnávku Ledového vína – které bylo slaďoučké jako jablečný mošt. Je to taková třešnička na dortu pro milovníky sladších vín – jak chutí, tak cenou.

WP_20160617_18_35_55_ProWP_20160617_18_52_35_Raw


Vinařství Topolanský

Potom jsme se vydali na hledání dalších sklípků. A jako další jsme navštívili Vinařství Topolanský. Víte jak poznáte, že jste na správném místě? Tak, že Vám tam vždycky ochotně poradí, jaké víno bude pro vaše chuťové buňky tou nejlepší volbou. Dali jsme si Chardonnay, Rulandské bílé a nakonec Ledové víno (opět). Paní říkala, že nám bude na sto procent chutnat víc než to minulé. A víte co? Měla pravdu.

Na tohle místo jsme se vrátili i v sobotu večer a dali jsme si to stejné plus chleba se škvarkovou pomazánkou a cibulkou – to je ten nejlepší lék na „ovíněný stav“.

WP_20160617_18_58_42_RawWP_20160617_19_05_43_RawWP_20160617_19_06_22_Raw


Vinařství Paulus

Tohle vinařství patří mezi ty více komerční. Není to jen malý sklípek v srdci Pavlova, ale je to spousta lahví, které si běžně koupíte i v supermarketu. Tím však nechci říct, že by neměli dobré víno. Tento fakt na chuti určitě neubírá 🙂 Suma sumárum jsme si za ty dva dny dali Rulandské šedé, Sauvignon, Pálavu, chleba s husí paštikou a se škvarkovou, a k tomu jsem ochutnala domácí jahodový mošt. Vína byly vynikající, mošt také. V tu dobu co jsme tu byli, tak vevnitř hrála cimbálovka, která podtrhla atmosféru krásné Moravy.

WP_20160617_19_50_12_RawWP_20160617_20_04_23_RawWP_20160617_19_44_42_RawWP_20160617_19_44_28_RawWP_20160617_19_44_19_RawWP_20160617_19_44_04_RawWP_20160617_19_44_14_RawWP_20160617_19_39_29_RawWP_20160618_18_53_14_RawWP_20160618_18_50_18_Raw


Jirkův sklep

Dalším místem našeho putování byl Jirkův sklep. Tohle místo taky patří mezi více komerční. Ještě objasním proč pořád píšu komerční. Je to z toho důvodu, že v téhle oblasti turista očekává vinaře, který vás provede po svém sklípku a pomocí koštýřů vás nechá ochutnat od každé odrůdy dle libosti, což patří podle nás do typických znaků Pálavy. No a podle toho pak odlišujeme komerční sklepy, ve kterých se nalévá z typické lahve se štítky jako v obchodě, od těch klasických studených sklípků, které patří k malebným vesničkám na Pálavě. Tady jsme ochutnali Pálavu, Muškát, Solaris a k tomu klasický chleba se škvarkovou pomazánkou. Vynikající.

WP_20160617_20_49_05_RawWP_20160617_20_49_29_RawWP_20160617_20_51_16_RawWP_20160617_20_54_30_RawWP_20160617_20_56_30_RawWP_20160617_20_58_51_Raw


Venuše

Tak tenhle podnik rozhodně nebyl žádný sklípek a byl čistě jen komerční záležitost. Vypadalo to jako restaurace a vinotéka dohromady a podle těch cen (okolo 50,- za dcl) jsme naznali, že to bude jen nabídka vín z okolí plus přirážka k tomu. Dali jsme si opět sladší vína – Zweigeltrebe a Pálavu. Víno bylo dobré, ale kdybychom měli srovnávat cena vs. kvalita a očekávání, tak jsme určitě byli na lepších místech.

WP_20160617_20_28_26_Raw


Vinař z Cimbuří (sklípek pod Paulusem)

Jak jsme si tak šli od Pauluse, tak hned pod tímto vinařstvím se nachází malebný domeček s posezením venku, u kterého mě na první pohled okamžitě zaujala ta nádherně zelená tráva společně s posezením. No a když jsme viděli že se tu koštuje víno? Jdeme tam! Tenhle sklípek byl opravdu vyjimečný. Po rozhovoru s majitelem jsme byli konečně spokojení s tím, že jsme narazili na přesně to místo, které jsme hledali. Pán nám ochotně popovídal o odrůdách, a i když to byl vinař, který byl spíš na sušší vína – tak i my slaďáci jsme byli příjemně překvapeni. Nakonec to Rosé nebylo vůbec trpké a špatné, jak jsme předpokládali. Jaký vinař, takové víno. Dali jsme si za oba dva dny Rosé, Ryzlink a Rulandské šedé. V sobotu jsem si místo vína dala domácí limonádu – levandulovou a mátovou. Obě byly z domácího sirupu a já se mohla zbláznit blahem, jak to bylo dobré! Každý podnik by se měl naučit dělat pořádnou domací limonádu, když už tomu tak skoro všude říkají. Byla to příjemná změna a překonání předsudku, že suché víno je vždycky trpké.

WP_20160617_20_23_20_RawWP_20160617_20_23_33_Raw


Villa Vinium

V tomto sklepě jsme si dali Sauvignon a Müller Thurgau. Müller byl sladší a pro nás tedy lepší volba 🙂 Sedět s vínem v ruce na terase, pozorovat hvězdy a užívat si víkendového teplého večera na Pálavě? Nenahraditelný zážitek pro milovníky vína.WP_20160617_22_20_04_RawWP_20160617_22_19_48_Raw


Vinařství Foltýn

Konečně jsme narazili na sklípek, kde nás paní vzala dolů pod zem a koštýřem nás nechala ochutnat vína přímo ze sudů. Skvělá zkušenost, kéž by takových bylo víc! Dali jsme si Chardonnay a Ryzlink vlašský. Byly naprosto famózní, takže není divu, že jsme si šli pro další skleničku během chviličky.WP_20160618_18_21_53_RawWP_20160618_18_18_29_Raw


V sobotu večer, kdy už byla opravdu tma a my se procházeli ulicemi Pavlova, na nás z jednoho sklípku zavolali ať jdeme na košt. Seděla tam větší parta místních lidí, kteří seděli a popíjeli vínko, tak jak my u nás v hospodě pivo. Další sklípek, kde nás skromný vinař vzal do sklepa a dal nám ochutnat koštýřem jednotlivé odrůdy. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací a zaplatili cenu podle toho, jak hodnotíme víno. To je správný přístup! Víno bylo vynikající a k tomu jsme se seznámili s půlkou Pavlova. Ten zážitek a atmosféra, když přátelští lidé potkají ještě přátelštější je nevyčíslitelná 🙂WP_20160617_21_28_28_Raw


Když jsme si v sobotu nad ránem lehali lehce ovínění do auta, tak jsme si řekli, že ráno vstaneme a vyběhneme na Děvín za východem slunce. Popravdě jsem tomu moc nevěřila, ale jakmile ve 4:05 zazvonil budík, tak jsme se oblíkli vzali vodu do ruky a utíkali. Byl to neskutečný kondiční trénink, při kterém jsme spálili snad všechno víno z pátku, ale stálo to za to. Ostatně posuďte samy, jaká to byla nádhera 🙂

                               „Ono se neříká nadarmo, že ty nejhezčí věci jsou zadarmo..“WP_20160618_05_02_26_RichWP_20160618_04_57_51_RichWP_20160618_04_55_21_RichWP_20160618_04_54_36_RichWP_20160618_04_54_21_RichWP_20160618_04_53_48_RichWP_20160618_04_47_49_RawWP_20160618_04_17_59_Raw


V sobotu odpoledne jsme vyrazili na výlet do Mikulova, který jsme spojili s návštěvou restaurace Marcela Ihnačáka. Dali jsme si krůtí kapsu v listovém těstě se zelím a salát s ovocem, mozzarellou a šunkou. Ve zkratce – jídlo bylo zajímavé, ne však ohromující nebo nějak vyjimečné. Obsluha lehce zmatená a ceny přijatelné. Restaurace je nově otevřená, takže pokud budete mít cestu kolem, určitě se stavte a udělejte si svůj obrázek 🙂 Protože jak se říká, sto lidí – sto chutí.WP_20160618_11_57_40_RawWP_20160618_11_36_10_RawWP_20160618_11_35_20_RawWP_20160618_11_35_10_RawWP_20160618_11_21_13_RawWP_20160618_11_13_53_RawWP_20160618_11_13_32_Raw


Navíc jsme si dali vynikající skořicovou a kinder Jadranskou zmrzlinu domácí výroby, mňam! 🙂WP_20160618_12_08_00_Raw

Doufám, že se Vám dnešní report líbil, nezapomeňte napsat svoje názory do komentářů! 🙂

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s